Followers

Sunday, August 18, 2013

Aidilfitri 2013


Salam,

Ini raya paling bermakna..setelah 22 tahun usia baru aku dapat merasa. Terima kasih abah.. terima kasih atuk.. kerana telah buka lembaran baru dalam hidup.. bahagia.. sungguh aku bahagia. :')


p/s: keluarga besar Hj. Andi Ahmad dan Hjh. Andi Nurhayati

Sunday, July 21, 2013

mixed feeling

Salam,

Dah 3 bulan. 
Sejak aku tamat belajar dan menjalani fasa-fasa sebagai penganggur. Alhamdulillah, fasa-fasa tersebut ak jalani dengan tidak sia-sia.

1)Buat lesen 
2)Join d-code camp sebagai fasilitator
3)Buat kerja part time, website design service. Alhamdulillah, stakat ni dah 2 projek ak dpat. ok, baru 2..hehe..Rasa seronok, sbb buat kerja dari rumah.. Kalau ada siapa2 yang memerlukan khidmat utk buat website, boleh la pm dan harga, kita boleh nego..hehe

dan yang paling penting, berkhidmat untuk keluarga tercinta.. berada disamping abah, umi, adik-adik dan rasanya sangat bahagia..alhamdulillah, ramadhan kali ni pun dengan keluarga. :)

dan x lama lagi fasa bekerja pula.. aku dah besar rupanya.. ok, sekarang ak dah mixed feeling.. perasaan berbaur-baur.. gembira, sedih, serabut, berdebar-bedar, takutt..(owos, kalah org bercinta, haha) ntah lah. mungkin ini perasaannya mula2 nak menghadapi alam pekerjaan ye dak.

May everything go smoothly.. Rabbi yassir wa la tu assir..amenn


Quizilla 5

Salam,

Dah lama x main quizilla.. haha..dulu2 masa zaman study kt utp (macam dah lama sgt ak grad nye..hehe), this one is one of my favoritazz.. just for fun bila dah stress2 kan..stress ke?

Which Name fits You Best

-Katherine-

Katherine or Catharine means "one who is pure". You are friendly and creative person, but you can be shy at times. Makes sure you try to open up because you are very likeable.

(Ok,not bad. nama omputih ak catharine..haha. dan ya, ak akan jadi sgt2 pemalu bila jumpa balik kawan2 yg dah lama ak x jumpa sbb ak x taw nak buat reaksi apa..nak kena senyum ke? nak salam atau peluk ke? atau ketiga-tiganya sekali? akward moment.. haha)

ok la, hajat dihati nk update lagi blog. tapi esok ja la. harus tidur..nak kena bangun ag tolong ummi masak utk sahur.. Have a nice ramadhan! ;) 

Sunday, May 5, 2013

Sunday, April 14, 2013

kasih sayang

Salam,

"BECAUSE I love you my dear. And I pray you will realize that the purpose of creation is to worship our Creator.." (Wardina Safiyyah, 2013)


Amaze with this picture..I can see kasih sayang there.. Wish to be like her.. inshaAllah..=)


p/s: picture Wardina Safiyyah and her daughter Azra Sareera..
taken from Wardina Safiyyah Official Page. 

Wednesday, March 27, 2013

Kaedah Wardina Safiyyah Didik Anak Solat 5 Waktu

Salam,

just copy and paste from FB and this might be useful for my future children as well as yours! inshaAllah :)


KAEDAH WARDINA SAFIYYAH DIDIK ANAK SOLAT 5 WAKTU

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

Cuti sekolah->katanya

Salam,

she's at UTP...my adik bongsu. 






kakak sulung dan adik bongsu

Abah dan ummi balik sabah selama seminggu, so saya diberi tanggungjawab menjaga budak ini..